Sådan vælger du de rigtige løbesko

Der er så mange forskellige løbesko på hylderne i de forskellige sportsbutikker – både de fysiske og dem på nettet – at det kan være svært at vide, hvor man skal ende og begynde for at vælge de helt rigtige. Er du en erfaren løber, ved du sikkert præcist, hvad der virker for dig, hvilket mærke du foretrækker, og hvordan skoene skal være, så de støtter dig mest muligt.

Vælg de rigtige sko til din løbestil

For den nye løber, kan det være rart med en guide til at vælge de rigtige løbesko første gang. Først og fremmest skal du vælge løbesko efter din løbestil, så skoene kan støtte dig bedst muligt. Du kan få testet din løbestil på et særligt løbebånd i en sportsbutik.

Er du en neutral løber, der hverken falder indad eller udad på din fod, skal du vælge sko efter det. Har du tendens til at lade foden falde indad, kalder man det overpronation. Og så skal du vælge en sko, der tager højde for det. Meget få mennesker har tendens til supination, det vil sige, at de lander på ydersiden af foden ved løb. Men også her findes der løbesko, der kompenserer for det.

Vælg sko efter underlaget

Dine løbesko skal ikke bare passe til din fod og løbestil. Det er også vigtigt at vælge løbesko efter det underlag, du primært skal løbe på. Nogle sko er nemlig bedst til hårdt underlag. Så hvis du ved, du mest skal løbe på fortovet, er det en god idé at vælge sko med en god støddæmpning. Skal du derimod bruge dine sko til at løbe off-road på ujævnt underlag, skal du vælge sko, der passer til det.

Når du kender din løbestil og underlaget, kan du kigge i de rigtige kategorier. Og her kan du så vælge efter farve og udseende, for smag og behag er som bekendt forskellig. Men selv om skoene skulle være de helt rigtige i forhold til alle faktorer, handler det jo i sidste ende om, hvad der er behageligt at have på.

Et af de populære og ældre løbesko-brands

Et af de populære mærker blandt erfarne løbere er Asics. Det er et mærke med mange år på bagen og med et virkelig bredt sortiment, så der er noget for enhver smag, løbestil og underlag. To af de meget solgte modeller er Asics Nimbus og Asics Kayano. Begge fås til både damer og herrer og er et godt valg til både nybegynderen og den erfarne løber, der skal løbe langt i skoene.

Men uanset, om du er ny løber eller har mange kilometer bag dig, så husk, at du bør udskifte dine løbesko efter omkring 1.000 kilometers løb. Så er de nemlig ved at være slidt op, også selv om de måske ikke ser sådan ud.

Related Post